Možnosti výroby ochucených tavených mléčných výrobků
Show full item record
No preview available
|
Title:
|
Možnosti výroby ochucených tavených mléčných výrobků |
| Author: |
Řehánková, Natálie
|
| Advisor: |
Lazárková, Zuzana
|
|
Abstract:
|
Diplomová práce se zabývá možnostmi výroby ochucených tavených mléčných výrobků se zaměřením na využití ovocného pyré jako ochucující složky. Cílem této práce bylo zhodnotit vliv přídavku ananasového pyré a obsahu sušiny na fyzikálně-chemické, reologické, texturní a organoleptické vlastnosti výsledných výrobků. Byly připraveny vzorky s různým podílem ananasového pyré (0-20 % hm.) a dvěma úrovněmi sušiny (40 a 45 % hm.). U všech vzorků byly stanoveny hodnoty pH, obsah sušiny, aktivita vody, byla provedena instrumentální analýza barvy, texturní analýza a reologická analýza. Dále byla provedena senzorická analýza zaměřená na vzhled, chuť, konzistenci a celkovou přijatelnost. Výsledky ukázaly, že jak obsah sušiny, tak množství přidaného ananasového pyré významně ovlivnily texturní, reologické i organoleptické vlastnosti ochuceného taveného mléčného výrobku. Na základě získaných výsledků lze pro případné další využití doporučit tavené výrobky s obsahem sušiny 45 % hm., protože vzorky se 40 % hm. sušiny byly příliš tekuté a měly charakter tavené omáčky. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58386
|
|
Date:
|
2025-01-01 |
|
Availability:
|
Bez omezení |
|
Department:
|
Ústav technologie potravin |
|
Discipline:
|
- |
Citace závěřečné práce
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account