Vliv vybraných faktorů na růst bakterií rodu Alicyclobacillus v ovocných šťávách
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Vliv vybraných faktorů na růst bakterií rodu Alicyclobacillus v ovocných šťávách |
| Autor: |
Slanicay, Gabriel
|
| Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
|
Abstrakt:
|
Tato diplomová práce pojednává o bakteriálním rodu Alicyclobacillus. Největší pozornost je věnována Alicyclobacillus acidoterrestris. Teoretická část popisuje historii objevení rodu Alicyclobacillus, jeho morfologii, charakteristické vlastnosti, produkci nežádoucích metabolitů, a jejich důsledek v podobě kažení ovocných šťáv. V praktické části je pak zkoumán růst dvou kmenů Alicyclobacillus acidoterrestris CCM 4660 a Alicyclobacillus acidoterrestris CCM 4661 při různých teplotách a v různých prostředích ovocných šťáv, jablečné, hruškové, pomerančové, grepové, višňové a ananasové. Je ověřena schopnost solidního růstu při teplotách 42 °C, 37 °C a 30 °C, ale při teplotě 23 °C již tyto kmeny nerostou. Nerostou také v grepové, višňové a ananasové šťávě, a to při jakékoliv teplotě. Dále byla zkoumána schopnost přežívání spor těchto kmenů při různých teplotách a výdržích záhřevu. Oba kmeny prokázaly dobrou schopnost sporulace, kdy dokonce u kmene A. acidoterrestris CCM 4660 při teplotě 80 °C přežila téměř polovina spor. Závěrečná kapitola praktické části zkoumá produkci guajakolu v zaočkované jablečné šťávě v průběhu času. Oba kmeny produkují guajakol v souladu se svou růstovou křivkou až do doby, kdy je tato schopnost inhibována jeho zvýšenou koncentrací. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58391
|
|
Datum:
|
2025-01-01 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
|
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet