dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Hrdová, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T05:22:05Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T05:22:05Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7731
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce pojednává o želatině. V práci jsou stručně popsány chemické, fyzikálně chemické a mikrobiologické vlastnosti želatiny. Jsou uvedeny i legislativní požadavky kladené na její bezpečnost. Druhá část práce je věnována praktickému využití želatiny a shrnuje její aplikace ve farmaceutickém průmyslu i v technické praxi. Největším spotřebitelem želatiny je však potravinářský průmysl. Zde je želatina využívána při výrobě masných výrobků, cukrovinek, mražených dortů, zmrzlin, mléčných výrobků například jako stabilizátor, pojivo, zahušťovadlo a při povrchové úpravě výrobků. |
cs |
dc.format |
53 s. |
cs |
dc.format.extent |
921530 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
gelatine
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.title |
Želatina - vlastnosti, metody charakterizace a její použití v potravinářském a farmaceutickém průmyslu |
cs |
dc.title.alternative |
Gelatin - properties, methods of characterization and use in diary and pharmaceutical industry |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valášek, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2008-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor theses deals with gelatine. In the thesis, chemical, physico-chemical and microbiological properties of gelatine are briefly described. Legislation requirements related to gelatine safety are mentioned as well. In the second part of the study, applications of gelatine namely in pharmaceutical industry and technical practise are summarized. The gelatine is, however, mostly utilized in food industry. Here, it is used in manufacture of meat products, confectionary, frozen deserts, creams and milk products. Gelatine is applied for example as a stabilizer, binding agent, thickening agent and surface modifier. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5275
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-21 |
|
utb.result.grade |
A |
|