Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin | 
| Author: | 
Zaoralová, Veronika
 | 
| Advisor: | 
Doležalová, Magda
 | 
| 
Abstract:
 | 
Biopotraviny se staly velmi oblíbenou komoditou již na konci 20. století. Tato práce se věnuje biopotravinám a jejich organoleptickým a mikrobiologickým vlastnostem. Popi-suje ekologické zemědělství, jeho historii, právní úpravu a směrnice, definuje pojmy biopo-travina a bioprodukt. V praktické části je podrobně zkoumáno 6 různých vzorků biojogurtů a konvenčních jogurtů. Na těchto vzorcích byly sledovány celkové počty mikroorganizmů, koliformních bakterií, kvasinek a plísní a tyto výsledky pak byly porovnány s vyhláškou. Dále byly sledovány organoleptické vlastnosti biojogurtů a konvenčních jogurtů. Výsledky mikrobiologické analýzy ukázaly, že vyhlášku splňují téměř všechny sledované vzorky biojogurtů i konvenčních jogurtů. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že u spotřebitelů jsou více preferovány biojogurty. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/8522
 | 
| 
Date:
 | 
2009-05-28 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav potravinářského inženýrství | 
| 
Discipline:
 | 
Chemie a technologie potravin | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
A
7828
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account