dc.contributor.advisor |
Fišera, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Michálková, Jitka
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T15:21:00Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T15:21:00Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-26 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/8766
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce je analyzovat a popsat problematiku obsahu fluoru ve výživě člověka. Na jedné straně se práce zabývá nedostatečným množstvím fluoru v potravě a možnostmi jeho přidávání do jednotlivých potravin, tzv. fluoridací, na straně druhé však stojí závažnější a mnohem nebezpečnější problém, který spočívá v nadměrném množství fluoru a jeho slou-čenin v potravinách rostlinného i živočišného původu a následném ukládání v lidském or-ganizmu. Jsou zde popsány jednak příznaky a důsledky nízkého příjmu fluoru, ale i možné poškození organizmu důsledkem dlouhodobých vysokých dávek tohoto prvku nebo jeho sloučenin. Poslední část práce se zabývá analytickými metodami stanovením fluoru nejen v potravinách, ale i v krvi a moči. |
cs |
dc.format |
47 s. |
cs |
dc.format.extent |
1343935 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Fluor
|
cs |
dc.subject |
fluoridace
|
cs |
dc.subject |
nedostatečný příjem
|
cs |
dc.subject |
nadměrný příjem
|
cs |
dc.subject |
rezidua
|
cs |
dc.subject |
fluoróza
|
cs |
dc.subject |
osteoporóza
|
cs |
dc.subject |
ISE
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
Fluorine
|
en |
dc.subject |
fluorination
|
en |
dc.subject |
inadequate intake
|
en |
dc.subject |
excessive intake
|
en |
dc.subject |
the residue
|
en |
dc.subject |
fluorosis
|
en |
dc.subject |
osteoporosis
|
en |
dc.subject |
ISE
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Potraviny jako zdroj fluoru ve výživě. |
cs |
dc.title.alternative |
Foodstuffs as source of fluorine for nutrition. |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2009-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work is to analyse and describe the problem of fluorine content in the diet of humans. On the one hand, the work deals with the lack of amount of fluorine in the diet and the availability of its addition to each of the food, the fluorination. On the other hand, however, is more serious and more dangerous problem, which lies in the excessive amount of fluorine and its compounds in foods of plant and animal origin and subsequent depositi-on in the human body. The symptoms and consequences of low intake of fluorine are described, but also the possibility of damage of the body be the result of long-term high doses of this element or its compounds. The last part of the work deals with analytical methods for fluorine determination of not only food but also in blood and urine. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12414
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-18 |
|
utb.result.grade |
B |
|