dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Brabcová, Alena
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T17:01:58Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T17:01:58Z |
|
dc.date.issued |
2009-08-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/8983
|
|
dc.description.abstract |
Kyselina fytová je nejrozšířenějším inositol fosfátem na Zemi a je hlavní formou zásobního fosforu v semenech rostlin. Může vytvářet soli buď s prvky jednomocnými, které jsou rozpustné, nebo s prvky dvoumocnými (Ca, Mg), které jsou nerozpustné. Nejvý-znamnější látkou této skupiny je hořečnato-vápenatá sůl kyseliny fytové, zvaná fytin. Na jedné straně je kyselina fytová považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi u zvířat a lidí, zatímco na straně druhé potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů katalyzovanou železem, a má rovněž hypocholestero-lemický účinek. Rozklad kyseliny fytové je zabezpečen enzymem fytasou. |
cs |
dc.format |
27 s. |
cs |
dc.format.extent |
704249 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kyselina fytová
|
cs |
dc.subject |
fytin
|
cs |
dc.subject |
fytasa
|
cs |
dc.subject |
phytic acid
|
en |
dc.subject |
phytin
|
en |
dc.subject |
phytase
|
en |
dc.title |
Kyselina fytová ve výživě člověka |
cs |
dc.title.alternative |
Phytic acid in human nutrition |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vojtíšková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2009-09-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
Phytic acid is the most widespread inositol phosphate on Earth and it is the main storage form of phosphorus in plant seeds. Phytic acid can form either soluble salts with monovalent elements or insoluble salts with bivalent elements (Ca, Mg). The most signifi-cant substance of this group is phytic acid magnesium-calcium salt, called phytin. On the one hand, phytic acid is consider to be antinutrient that lowers the use of P, Zn, Ca and Cu in animals and humans, whereas on the other hand, phytic acid suppresses the formation of reactive hydroxyl radicals Fe-catalyzed, and it also has the hypocholesterolemic effect. Degradation of phytic acid is ensured by the enzyme phytase |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12502
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-18 |
|
utb.result.grade |
A |
|