dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Pospíšilová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T21:37:15Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T21:37:15Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-15 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/9535
|
|
dc.description.abstract |
V této práci byl sledován účinek tří komerčně využívaných fosforečnanů lišících se délkou řetězce (HBS, S9 a 690) na 8 vybraných grampozitivních a 7 gramnegativních bakterií. Každá z fosforečnanových solí byla testována v sedmi koncentracích (0,1 - 1% w/v). Účinky fosforečnanů na růst mikroorganizmů byly sledovány měřením optické denzity buněk při 600 nm. Bylo zjištěno, že inhibiční účinky fosforečnanů se zvyšují s délkou řetězce. Na růst grampozitivních bakterií měla největší inhibiční vliv HBS, menší S9 a zanedbatelný účinek měla 690. U gramnegativních bakterií byl zjištěn antimikrobiální účinek až u dvou nevyšších testovaných koncentrací a to převážně pouze u HBS. |
cs |
dc.format |
77 s., 9 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
2557948 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
polyfosforečnany
|
cs |
dc.subject |
antimikrobiální účinky
|
cs |
dc.subject |
mikroorganizmus
|
cs |
dc.subject |
polyphosphates
|
en |
dc.subject |
antimicrobial effects
|
en |
dc.subject |
microorganisms
|
en |
dc.title |
Porovnání účinku fosforečnanů v různém kondenzačním stupni na růst vybraných mikroorganizmů |
cs |
dc.title.alternative |
Comparison of effects phosphates varying in length of the chain on growth of microorganism |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Prodělalová, Jana |
|
dc.date.accepted |
2009-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work monitored effect of three commercially used phosphates which differ in chain length (HBS, S9 and 690) on 8 selected gram-positive and 7 gram-negative bacteria. Each of the phosphoric salts was tested in seven concentrations (0.1 - 1% w/v). Effects of phosphates on growth of micro-organisms were monitored by admeasure of cell optical density at 600 nm. It was discovered that inhibitory effects of phosphates increase with chain length. HBS had the highest inhibitory effect on gram-positive bacteria, S9 had smaller and 690 had minor effect. In case of gram-negative bacteria, antimicrobial effect was detected only at two highest concentrations tested and that was predominately only at HBS. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
10882
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-09 |
|
utb.result.grade |
A |
|