Porovnání účinku fosforečnanů v různém kondenzačním stupni na růst vybraných mikroorganizmů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Porovnání účinku fosforečnanů v různém kondenzačním stupni na růst vybraných mikroorganizmů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Pospíšilová, Zuzana
dc.date.accessioned 2010-07-17T21:37:15Z
dc.date.available 2010-07-17T21:37:15Z
dc.date.issued 2009-05-15
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/9535
dc.description.abstract V této práci byl sledován účinek tří komerčně využívaných fosforečnanů lišících se délkou řetězce (HBS, S9 a 690) na 8 vybraných grampozitivních a 7 gramnegativních bakterií. Každá z fosforečnanových solí byla testována v sedmi koncentracích (0,1 - 1% w/v). Účinky fosforečnanů na růst mikroorganizmů byly sledovány měřením optické denzity buněk při 600 nm. Bylo zjištěno, že inhibiční účinky fosforečnanů se zvyšují s délkou řetězce. Na růst grampozitivních bakterií měla největší inhibiční vliv HBS, menší S9 a zanedbatelný účinek měla 690. U gramnegativních bakterií byl zjištěn antimikrobiální účinek až u dvou nevyšších testovaných koncentrací a to převážně pouze u HBS. cs
dc.format 77 s., 9 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 2557948 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject polyfosforečnany cs
dc.subject antimikrobiální účinky cs
dc.subject mikroorganizmus cs
dc.subject polyphosphates en
dc.subject antimicrobial effects en
dc.subject microorganisms en
dc.title Porovnání účinku fosforečnanů v různém kondenzačním stupni na růst vybraných mikroorganizmů cs
dc.title.alternative Comparison of effects phosphates varying in length of the chain on growth of microorganism en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Prodělalová, Jana
dc.date.accepted 2009-06-02
dc.description.abstract-translated This work monitored effect of three commercially used phosphates which differ in chain length (HBS, S9 and 690) on 8 selected gram-positive and 7 gram-negative bacteria. Each of the phosphoric salts was tested in seven concentrations (0.1 - 1% w/v). Effects of phosphates on growth of micro-organisms were monitored by admeasure of cell optical density at 600 nm. It was discovered that inhibitory effects of phosphates increase with chain length. HBS had the highest inhibitory effect on gram-positive bacteria, S9 had smaller and 690 had minor effect. In case of gram-negative bacteria, antimicrobial effect was detected only at two highest concentrations tested and that was predominately only at HBS. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 10882
dc.date.assigned 2009-02-09
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
pospíšilová_2009_dp.pdf 2.439Mb PDF View/Open
pospíšilová_2009_vp.doc 47Kb Microsoft Word View/Open
pospíšilová_2009_op.doc 43.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account