Fyzilogicky významné látky obsažené v houbách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Fyzilogicky významné látky obsažené v houbách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rop, Otakar
dc.contributor.author Sobková, Marcela
dc.date.accessioned 2010-07-13T15:26:29Z
dc.date.available 2010-07-13T15:26:29Z
dc.date.issued 2006-09-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/976
dc.description.abstract Cílem práce bylo charakterizovat vyšší houby, především se zaměřit na houby u kterých byly prokázány fyziologicky významné účinky na lidský organismus. Největší pozornost byla věnována hlívě ústřičné, ze které se získávají beta-glukany. U těchto látek byly zjištěny stimulující účinky na imunitní systém člověka, přestože přesný mechanismus jejich působení, není dodnes znám. cs
dc.format cs
dc.format.extent 1131265 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject houby cs
dc.subject hlíva cs
dc.subject houževnatec cs
dc.subject beta-glukany cs
dc.subject pěstování hub cs
dc.subject mushrooms en
dc.subject pleurotus en
dc.subject lentinus en
dc.subject beta-glukans en
dc.subject production of mushrooms en
dc.title Fyzilogicky významné látky obsažené v houbách cs
dc.title.alternative Physiologically significant chemicals contained in mushrooms en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2006-09-14
dc.description.abstract-translated The objective of this work is to characterize multicellular mushrooms. It is focused on mushrooms with proved significant physiological effect on human organism. The biggest attention was payed to pleurotus ostreatus from which we can gather bega-glukans. These chemicals have a stimulating effect on human immune system, although the exact mechanismus has not been discovered. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/143 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 2194
dc.date.assigned 2005-10-10
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
sobková_2006_bp.pdf 1.078Mb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account