dc.contributor.advisor |
Rop, Otakar
|
|
dc.contributor.author |
Sobková, Marcela
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-13T15:26:29Z |
|
dc.date.available |
2010-07-13T15:26:29Z |
|
dc.date.issued |
2006-09-04 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/976
|
|
dc.description.abstract |
Cílem práce bylo charakterizovat vyšší houby, především se zaměřit na houby u kterých byly prokázány fyziologicky významné účinky na lidský organismus. Největší pozornost byla věnována hlívě ústřičné, ze které se získávají beta-glukany. U těchto látek byly zjištěny stimulující účinky na imunitní systém člověka, přestože přesný mechanismus jejich působení, není dodnes znám. |
cs |
dc.format |
|
cs |
dc.format.extent |
1131265 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
houby
|
cs |
dc.subject |
hlíva
|
cs |
dc.subject |
houževnatec
|
cs |
dc.subject |
beta-glukany
|
cs |
dc.subject |
pěstování hub
|
cs |
dc.subject |
mushrooms
|
en |
dc.subject |
pleurotus
|
en |
dc.subject |
lentinus
|
en |
dc.subject |
beta-glukans
|
en |
dc.subject |
production of mushrooms
|
en |
dc.title |
Fyzilogicky významné látky obsažené v houbách |
cs |
dc.title.alternative |
Physiologically significant chemicals contained in mushrooms |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2006-09-14 |
|
dc.description.abstract-translated |
The objective of this work is to characterize multicellular mushrooms. It is focused on mushrooms with proved significant physiological effect on human organism. The biggest attention was payed to pleurotus ostreatus from which we can gather bega-glukans. These chemicals have a stimulating effect on human immune system, although the exact mechanismus has not been discovered. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/143
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
2194
|
|
dc.date.assigned |
2005-10-10 |
|
utb.result.grade |
A |
|