Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens
Autor: Andresová, Adéla
Vedoucí: Lazárková, Zuzana
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá sledováním dekarboxylázové aktivity bakterie Serratia marcescens a její produkce biogenních aminů. V první části jsou charakterizovány biogenní aminy se zaměřením na jejich fyziologické účinky, tvorbu a výskyt v potravinách. Další část je zaměřena na popis enzymů a to hlavně na skupinu dekarboxyláz a faktory ovlivňující jejich činnost. Poslední pasáž je věnována enzymové aktivaci a inhibici. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory ovlivňující růst bakterie a její dekarboxylázovou činnost. Produkce biogenních aminů byla stanovena pomocí iontově výměnné chromatografie s postkolonovou derivatizací a spektrofotometrickou detekcí. Optimální pH pro růst Serratie marcescens bylo pH 7 - 8, zatímco dekarboxylázy projevily největší aktivitu při pH 6. Monosacharidy stimulovaly růst bakterie a zvyšovaly tvorbu putrescinu při pH 6. Naopak, při pH 7 a 8 došlo vlivem přídavku monosacharidů k inhibici produkce putrescinu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/11805
Datum: 2010-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 14830


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
andresová_2010_dp.pdf 2.368Mb PDF Zobrazit/otevřít
andresová_2010_vp.doc 37Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
andresová_2010_op.doc 51Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet