Změny proteinů v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Změny proteinů v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu |
Autor: |
Bejblová, Martina
|
Vedoucí: |
Buňka, František
|
Abstrakt:
|
Tato práce byla zaměřena na sledování změn obsahu volných aminokyselin v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu. Sledoval se obsah volných aminokyselin pomocí auto-matického analyzátoru aminokyselin - AAA400 a proteinový profil metodou SDS-PAGE. Analyzovány byly modelové vzorky s vybranými kmeny P. nalgiovensis a P. camemberti v průběhu jejich zrání. Vzorky naočkované P.camemberti sloužily jako srovnávací standar-dy. Teoretická část práce je věnována stručnému popisu základních složek mléka jako hlavní suroviny pro výrobu sýrů. Dále zde byly popsány obecné rysy technologie výroby sýrů s plísní na povrchu a biochemické reakce probíhající v sýrech během jejich zrání. Je zde také popsána biochemická aktivita plísní Penicillium camemberti a Penicillium nalgiovensis. Na základě teoretické části a výsledků praktické části byli vybráni zástupci P.nalgiovensis, jejichž proteolytická aktivita byla podobná s aktivitou P. camemberti. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/12245
|
Datum:
|
2010-05-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
14552
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet