Změny proteinů v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Změny proteinů v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Změny proteinů v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu
Autor: Bejblová, Martina
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Tato práce byla zaměřena na sledování změn obsahu volných aminokyselin v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu. Sledoval se obsah volných aminokyselin pomocí auto-matického analyzátoru aminokyselin - AAA400 a proteinový profil metodou SDS-PAGE. Analyzovány byly modelové vzorky s vybranými kmeny P. nalgiovensis a P. camemberti v průběhu jejich zrání. Vzorky naočkované P.camemberti sloužily jako srovnávací standar-dy. Teoretická část práce je věnována stručnému popisu základních složek mléka jako hlavní suroviny pro výrobu sýrů. Dále zde byly popsány obecné rysy technologie výroby sýrů s plísní na povrchu a biochemické reakce probíhající v sýrech během jejich zrání. Je zde také popsána biochemická aktivita plísní Penicillium camemberti a Penicillium nalgiovensis. Na základě teoretické části a výsledků praktické části byli vybráni zástupci P.nalgiovensis, jejichž proteolytická aktivita byla podobná s aktivitou P. camemberti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12245
Datum: 2010-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 14552


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
bejblová_2010_dp.pdf 1.405Mb PDF Zobrazit/otevřít
bejblová_2010_vp.doc 40Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
bejblová_2010_op.doc 41Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet