Změny obsahu biogenních aminů v průběhu výroby piva a jeho skladování

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Změny obsahu biogenních aminů v průběhu výroby piva a jeho skladování

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Změny obsahu biogenních aminů v průběhu výroby piva a jeho skladování
Autor: Dušková, Miloslava
Vedoucí: Pachlová, Vendula
Abstrakt: Cílem diplomové práce bylo měření obsahu biogenních aminů, diacetylu a sledování vývoje pH piva, od svaření sladiny až po skladování v lahvích. Analýzám byla podrobena piva se stupňovitostí 10° a 11°. Biogenní aminy mohou výrazně negativně ovlivnit barvu eventuelně i chuť piva, ale především mohou u slabších jedinc způsobit vážné zdravotní potíže. Z tohoto hlediska je stanovem maximální obsah v pivu pouze histaminu a to 200mg/kg. Obecně lze říci, že všechny zkoumané šarže obsahovaly 100x méně histaminu než je hranice. Piva s EPM 11° měly o něco vyšší interval obsahu histaminu po filtraci a během skladování než piva s EPM 10°. Diacetyl ve vyšších koncentracích může pivu přidávat máslovou příchuť. Jeho práh vnímatelnosti je O,15mg/l piva.Z devíti zkoumaných šarží pouze dvě velmi překročily práh vnímatelnosti diacetylu v průběhu skladování. U dvou šarží po filtraci obsah diacetylu odpovídal právě hraničmínu obsahu, ale během skladování došlo k výraznému poklesu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/14564
Datum: 2010-08-25
Dostupnost: Pouze v rámci univerzity
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 15212


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
dušková_2010_dp.pdfZablokované 2.595Mb PDF
dušková_2010_vp.doc 38.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
dušková_2010_op.doc 44Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet