Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet |
Autor: |
Šimková, Veronika
|
Vedoucí: |
Kráčmar, Stanislav
|
Abstrakt:
|
Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený náhled na problematiku použití potravin pro zvláštní výživu na území České republiky. Práce se zaměřuje na potraviny bez fenylalaninu, potraviny pro diabetiky a potraviny s nízkým obsahem laktózy a bezlaktózové. Popisuje onemocnění a stavy, které vyžadují zařazení těchto potravin do jídelníčku. Praktická část práce hodnotí nutriční parametry a ekonomickou dostupnost vybraných skupin potravin pro zvláštní výživu. Poukazuje tak na současnou situaci pacientů, pro které je použití těchto potravin v rámci stanoveného jídelního režimu žádoucí a vede ke zlepšení jejich zdravotního stavu a kvality života. V rámci praktické části práce byly navrženy a zhodnoceny z nutričního a ekonomického hlediska jídelní lístky sestavené z běžných potravin a jídelní lístky, v nichž je část běžných potravin nahrazena potravinami pro zvláštní výživu. Při sestavování jídelních lístků byl kladen důraz na pestrost a vyváženost stravy a dietní doporučení při daném onemocnění. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/15905
|
Datum:
|
2011-05-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
22643
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet