Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet
Autor: Šimková, Veronika
Vedoucí: Kráčmar, Stanislav
Abstrakt: Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený náhled na problematiku použití potravin pro zvláštní výživu na území České republiky. Práce se zaměřuje na potraviny bez fenylalaninu, potraviny pro diabetiky a potraviny s nízkým obsahem laktózy a bezlaktózové. Popisuje onemocnění a stavy, které vyžadují zařazení těchto potravin do jídelníčku. Praktická část práce hodnotí nutriční parametry a ekonomickou dostupnost vybraných skupin potravin pro zvláštní výživu. Poukazuje tak na současnou situaci pacientů, pro které je použití těchto potravin v rámci stanoveného jídelního režimu žádoucí a vede ke zlepšení jejich zdravotního stavu a kvality života. V rámci praktické části práce byly navrženy a zhodnoceny z nutričního a ekonomického hlediska jídelní lístky sestavené z běžných potravin a jídelní lístky, v nichž je část běžných potravin nahrazena potravinami pro zvláštní výživu. Při sestavování jídelních lístků byl kladen důraz na pestrost a vyváženost stravy a dietní doporučení při daném onemocnění.
URI: http://hdl.handle.net/10563/15905
Datum: 2011-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 22643


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
šimková_2011_dp.pdf 4.702Mb PDF Zobrazit/otevřít
šimková_2011_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
šimková_2011_op.doc 98.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet