Ternární směsi vybraných fosforečnanů a jejich vliv na texturní vlastnosti tavených sýrů.
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Ternární směsi vybraných fosforečnanů a jejich vliv na texturní vlastnosti tavených sýrů. |
Autor: |
Slavíková, Štěpánka
|
Vedoucí: |
Weiserová, Eva
|
Abstrakt:
|
Tato práce se zabývá vlivem různého zastoupení vybraných fosforečnanových tavicích solí ve směsi, na texturní vlastnosti tavených sýrů. V teoretické části byly popsány tavené sýry, technologie jejich výroby, dále charakteristika tavicích solí a jejich úloha v tavených sýrech. V praktické části byly vyrobeny tavené sýry za použití směsí vybraných tavicích solí, které obsahovaly různé poměry monofosforečnanu (Na2HPO4), difosforečnanu (Na4P2O7) a polyfosofrečnanu sodného (NaPO3)n. U těchto vzorků byla pomocí texturní analýzy měřena tvrdost, relativní lepivost a kohezivnost. Bylo zjištěno, že tvrdost modelových vzorků tavených sýrů se snižovala s rostoucím množstvím polyfosforečnanu ve směsi. S rostoucím množstvím difosforečnanu a klesajícím množstvím monofosforečnanu se tvrdost do určité fáze zvyšovala a následně klesala. Relativní lepivost a kohezivnost ve většině případů nevykazovaly žádné pravidelné chování. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/15933
|
Datum:
|
2011-05-30 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
22780
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet