Vliv technologické výroby a složení směsí PCL/škrob na jejich biodegradaci

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv technologické výroby a složení směsí PCL/škrob na jejich biodegradaci

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv technologické výroby a složení směsí PCL/škrob na jejich biodegradaci
Autor: Šubertová, Eva
Vedoucí: Julinová, Markéta
Abstrakt: V této práci byl testován vliv technologické výroby a složení směsí PCL a škrobů na jejich biodegradaci ve vodném aerobním prostředí. Směsi PCL ? 70 % byly míchány buď s nativními škroby ? 30 % (Meritena 100, Waxy, Gel Instant, Amarant) anebo se škroby v plastifikované formě (plastifikační činidlo - glycerin). Byla sledována biodegradace jednotli-vých komponent přimíchaných do směsi (škrob, glycerin) a následně rozklad směsí PCL/škrob vyrobených jedno nebo dvou-krokovou technologií. Byl proveden respirometrický a Zahn-Wellensův test za přítomnosti směsné mikrobiální kultury v podobě aktivovaného kalu z čistírny odpadních vod v aerobním prostředí. Hodnotícím kritériem biologického rozkladu byl poměr BSK vs. CHSK a u vzorků testovaných modifikovaným Zahn-Wellensovým testem byly provedeny mechanické zkoušky ? hodnotily se hodnoty pevnosti v tahu a tažnost při pře-tržení před a po rozkladu. Změny jednotlivých vzorků byly posouzeny také podle procentuál-ního hmotnostního úbytku po degradaci v biotickém prostředí a vizuálně. Výsledky naznačují, že technologie výroby má významný vliv na biologický rozklad jednotlivých směsí.
URI: http://hdl.handle.net/10563/16536
Datum: 2011-05-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
Studijní obor: Inženýrství ochrany životního prostředí
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 19029


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
šubertová_2011_dp.pdf 1.360Mb PDF Zobrazit/otevřít
šubertová_2011_vp.doc 97.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
šubertová_2011_op.doc 107Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet