Distribuce obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů v přírodním sýru eidamského typu
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Distribuce obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů v přírodním sýru eidamského typu | 
| Author: | 
Flasarová, Radka
 | 
| Advisor: | 
Buňka, František
 | 
| 
Abstract:
 | 
Cílem této diplomové práce bylo sledování distribuce volných aminokyselin a biogenních aminů v sýrech holandského typu během jejich zrání. Sýry zrály při teplotách 10 ? 2 °C a 16 ? 2 °C. U všech vzorků byla provedena základní chemická analýza (pH, obsah sušiny a NaCl). Obsahy vybraných biogenních aminů i volných aminokyselin byly stanoveny pomocí iontově ? výměnné kapalinové chromatografie s fotometrickou detekcí. U sýrů zrajících při vyšší teplotě bylo zpozorováno, že dochází k rychlejšímu uvolňování volných aminokyselin z proteinů, v 56. dnu bylo toto množství téměř dvojnásobné než u kontrolních vzorků. Koncentrace biogenních aminů a volných aminokyselin byla sledována ve třech vrstvách třech plátů. Největší množství uvolněných aminokyselin byla zpozorována v jádře, a to u obou sýrů. Obsahy biogenních aminů byly také vyšší u sýrů zrajících při vyšší teplotě. V 56. den dosahoval obsah tyraminu u některých vrstev sýrů zrající při vyšší teplotě hodnot převyšujících 400 mg.kg-1. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/16679
 | 
| 
Date:
 | 
2011-05-09 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav chemie | 
| 
Discipline:
 | 
Chemie potravin a bioaktivních látek | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
A
22213
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account