Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Aromatizovaná dezertní vína a aromatizované dezertní nápoje
Autor: Václavek, Jiří
Vedoucí: Fic, Vlastimil
Abstrakt: Pěstování révy vinné pro účely výroby vína se datuje 6 až 7 tis. let př. n. l. do prostoru Přední Asie. U nás jsou počátky vinařství spojeny s obdobím rozmachu Římské říše, tedy někdy v období 3. století n. l. Historie přidávání bylin do vína sahá do období biblického Jeruzaléma, kde bylo víno s bylinami podáváno i jako lék. Centrem výroby kořeněných vín se stal v 18. a 19. století italský Turín odkud pochází vína vermutového typu. Aromatizovaný vinný nápoj, v souladu s legislativou EU, je sestavován na bázi kořeněného vína. Obsahuje veškeré aromaticky zajímavé složky pocházející z přidávání drog do vína, avšak je profilován jako lehký dezert bez přídavku alkoholu, se sníženým obsahem cukru a bez přídavku vody. Tento nápoj je hodnocen analyticky a senzoricky a zároveň je snaha jej plnohodnotně začlenit do gastronomických soustav jednak jako nápoj k pokrmům ale také jako součást pokrmů přímo při jejich přípravě.
URI: http://hdl.handle.net/10563/18420
Datum: 2011-08-18
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie a řízení v gastronomii
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 20563


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
václavek_2011_bp.pdf 1.306Mb PDF Zobrazit/otevřít
václavek_2011_vp.doc 97Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
václavek_2011_op.pdf 62.51Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet