Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune |
Autor: |
Krpatová, Věra
|
Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
Abstrakt:
|
Cílem diplomové práce bylo připravit karboxymethyl chitin glukanový komplex. Pro jeho přípravu bylo využito mycelium vyšší houby Schizophyllum commune. Z mycelia byl izolován chitin-glukanový komplex, který je znám díky své biologické aktivitě a sorpčním vlastnostem. Komplex nachází uplatnění ve farmaceutickém, kosmetickém průmyslu a potravinářství. Po karboxymethylaci bylo dosaženo nejen očekávaného zlepšení nasáklivosti a zgelovatění kopolymeru, ale zvýšila se i schopnost absorpce měďnatých iontů a to trojnásobně. V práci je popsána submerzní kultivace S. commune, charakterizace chitin-glukanového komplexu a je sledován vliv podmínek karboxymethylace. Produkt byl charakterizován na základě fyzikálních vlastností. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/21745
|
Datum:
|
2012-01-06 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
25425
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet