Aplikace stres-testu v analýze textury u sýrů eidamského typu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Aplikace stres-testu v analýze textury u sýrů eidamského typu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Aplikace stres-testu v analýze textury u sýrů eidamského typu
Autor: Pernická, Lenka
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Teoretická část práce je zaměřená na technologii výroby sýrů holandského typu a charakterizaci způsobů hodnocení textury potravin se zaměřením na polotuhé matrice. Praktická část se zabývá sledováním vývoje texturních vlastností u sýrů eidamského typu v průběhu zrání s využitím kompresních testů. Dále studiem vlivu použití dvou sond (des-kové a kulovité) na hodnocení texturních vlastnosti sýrů. Bylo aplikováno deset různých dob v poloze maximální deformace vzorku (30 - 300 s) u stres-testu a studován jejich vliv na hodnoty parametru a a b vypočtených na základě Pelegova modelu pro každou sondu. Ze získaných výsledků byla popsána korelace mezi tvrdostí (Fmax) a parametrů a a b pro každou sondu. Byly také sledovány změny pH a obsahu sušiny % (w/w) v průběhu zrání sýrů. Pomocí kompresního testu s rozličnými sondami bylo zjištěno, že vzájemně korespondují při popisu texturních změn během zrání. Parametr a lépe popisuje viskoelastické vlastnosti sýru než parametr b, protože jeho interpretace je obtížná a nejednoznačná. V případě sledování změn pH a obsahu sušiny % (w/w) bylo zjištěno, že oba parametry v průběhu zrání postupně vzrůstají.
URI: http://hdl.handle.net/10563/21847
Datum: 2012-01-06
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 25584


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
pernická_2012_dp.pdf 2.540Mb PDF Zobrazit/otevřít
pernická_2012_vp.doc 97.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
pernická_2012_op.doc 96.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet