Název: | Studium hydrolytických a oxidačních změn tuku u válcově sušeného plnotučného mléka |
Autor: | Procházková, Eva |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/21968 |
Datum: | 2006-09-01 |
Vydavatel: |
|
Počet stran: |
|
Dostupnost: | Bez omezení |
Abstrakt:
Práce byla zaměřena na studium hydrolytických a oxidačních změn tuku válcově sušeného plnotučného mléka. V literární rešerši je uveden přehled změn mléčného tuku, vzájemné reakce s dalšími složkami mléka a jejich vliv na jakost výrobku. Dále jsou také uvedeny různé způsoby sušení mléka s důrazem na válcové a sprejové sušení. V experimentální části byla věnována pozornost stabilitě stabilita plnotučného sušeného mléka (PSM) při různých skladovacích podmínkách (standardní podmínky skladování, modifikované podmínky skladování). V průběhu skladovacích experimentů byla sledována kinetika rozvoje primárních a sekundárních oxidačních produktů. V další části byly studovány změny mastných kyselin, aminokyselin a změna proteinového profilu sušeného mléka. Dále byla hodnocena senzorická jakost skladovaného válcově sušeného plnotučného mléka. Nejvýraznější změny byly zaznamenány při teplotě skladování 45 °C a relativní vlhkosti 43 %. Bylo prokázáno, že vyšší teplota a relativní vlhkost kolem 43 % výrazně urychluje probíhající změny mléčného tuku válcově sušeného plnotučného mléka a zkracuje dobu jeho minimální trvanlivosti.
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit |
---|---|---|---|
procházková_2012_dp.pdf | 2.657Mb |
Zobrazit/ |
|
procházková_2012_vp.doc | 35Kb | Microsoft Word |
Zobrazit/ |
procházková_2012_op.zip | 168.4Kb | Neznámý |
Zobrazit/ |