Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.
Autor: Taťáková, Monika
Vedoucí: Lazárková, Zuzana
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá sledováním účinků vybraných faktorů na růst a dekarboxylázovou aktivitu bakterie Serratia marcesens. V první části jsou obecně popsány biogenní aminy, zejména jejich rozdělení, vznik a výskyt v potravinách. Dále je diplomová práce zaměřena na mikroorganizmy produkující biogenní aminy a faktory ovlivňující jejich tvorbu. Poslední oddíl teoretické části je věnován některým metodám užívaným ke stanovení biogenních aminů. Praktická část zahrnuje stanovení růstové křivky Serratia marcescens a obsahu dvou biogenních aminů, kadaverinu a putrescinu, v různých podmínkách teploty, pH a NaCl. Biogenní aminy byly stanoveny pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Pro růst bakterie Serratia marcescens, stejně jako pro produkci biogenních aminů, bylo optimální prostředí s nízkým obsahem soli, vyšším pH a vyšší teplotou.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22110
Datum: 2012-02-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 25260


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
taťáková_2012_dp.pdf 3.172Mb PDF Zobrazit/otevřít
taťáková_2012_vp.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
taťáková_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet