Využití metody TGGE pro studium vybraných bakterií mléčného kvašení
Show full item record
No preview available
Title:
|
Využití metody TGGE pro studium vybraných bakterií mléčného kvašení |
Author: |
Sobel, Richard
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Práce byla zaměřena na sledování změn zastoupení mikroorganismů během zrání u přírodního sýru typu Eidam. Pro stanovení přítomnosti bakterií se v současnosti, kromě tradičních izolačních technik např. plotnová metoda, používají moderní izolační metody molekulární biologie. Pro výzkum byla použita metoda molekulární biologie TGGE (gelová elektroforéza v teplotním gradientu) V jednotlivých vzorcích sýra byly nalezeny startérové kultury a non-starterové bakterie mléčného kvašení a také kontaminující bakterie. Na začátku zrání převládaly především startérové kultury, jejichž množství postupně klesalo, naopak v pozdějších stádiích zrání převládaly non-starterové kultury. Ve vzorcích sýra byly identifikovány, především na počátku zrání, i kontaminující bakterie Escherichia coli. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/22597
|
Date:
|
2012-02-01 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
25533
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account