Využití metody TGGE pro studium vybraných bakterií mléčného kvašení

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití metody TGGE pro studium vybraných bakterií mléčného kvašení

Show full item record

No preview available
Title: Využití metody TGGE pro studium vybraných bakterií mléčného kvašení
Author: Sobel, Richard
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Práce byla zaměřena na sledování změn zastoupení mikroorganismů během zrání u přírodního sýru typu Eidam. Pro stanovení přítomnosti bakterií se v současnosti, kromě tradičních izolačních technik např. plotnová metoda, používají moderní izolační metody molekulární biologie. Pro výzkum byla použita metoda molekulární biologie TGGE (gelová elektroforéza v teplotním gradientu) V jednotlivých vzorcích sýra byly nalezeny startérové kultury a non-starterové bakterie mléčného kvašení a také kontaminující bakterie. Na začátku zrání převládaly především startérové kultury, jejichž množství postupně klesalo, naopak v pozdějších stádiích zrání převládaly non-starterové kultury. Ve vzorcích sýra byly identifikovány, především na počátku zrání, i kontaminující bakterie Escherichia coli.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22597
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 25533


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
sobel_2012_dp.pdf 1.480Mb PDF View/Open
sobel_2012_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
sobel_2012_op.pdf 130.9Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account