Studium disoluce u finálního farmaceutického přípravku.

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Studium disoluce u finálního farmaceutického přípravku.

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Studium disoluce u finálního farmaceutického přípravku.
Autor: Vilášková, Markéta
Vedoucí: Dvořák, Lukáš
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na problematiku disolučních testů, které zaujímají významnou úlohu při studiích léčivých přípravků ve farmaceutickém průmyslu. Disoluce neboli testy rozpustnosti umožňují stanovení množství uvolněné léčivé látky z pevné lékové formy v předepsané kapalině a v předepsaném časovém úseku. Diplomová práce popisuje uvolňování účinné látky z lékové formy do organismu u přípravku Novo-Passit tablety. Disoluční studie probíhala dle pravidel popsaných v evropském lékopisu (EP). Disoluční testy byly provedeny na disolučním přístroji SOTAX AT 7 Smart a na disolučním robotu SOTAX AT 70 Smart. Validace současně zaregistrované metody proběhla podle ICH (International Conference on Harmonisation) protokolu Q2(R1), který u disolucí požaduje ověření linearity, přesnosti, správnosti, robustnosti a specificity. V souladu s českou legislativou (Zákon 378/2007 Sb. o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů) a ICH Q8(R2) (Pharmaceutical Development) byl proveden převod detekce stanovení obsahu účinné látky s cílem usnadnit nebo zjednodušit analýzu a zkrátit její čas. Byly navrženy dva nové typy detekce ? UV/VIS (Ultraviolet/Visible) a UHPLC (Ultra-High Performance Liquid Chromatography). Zatímco UV/VIS metoda v důsledku neselektivity nevyhověla požadavkům pro využití ve farmaceutické praxi, převodem na UHPLC metodu byla při změně přípravy roztoků (sjednocení přípravy roztoků vzorku a standardu), kolony (Acquity UPLC BEH C18, 1.7 ?m, 50 x 2.1 mm) a podmínek chromatografického měření (průtok ? 0,4 ml, objem vzorku - 1 ?l) výrazně zkrácená doba analýzy z původních 15-ti minut na 2 minuty.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24026
Datum: 2013-02-11
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 30599


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
vilášková_2013_dp.pdf 4.174Mb PDF Zobrazit/otevřít
vilášková_2013_vp.pdf 1.583Mb PDF Zobrazit/otevřít
vilášková_2013_op.pdf 1.001Mb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet