Studium disoluce u finálního farmaceutického přípravku.
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Studium disoluce u finálního farmaceutického přípravku. |
Autor: |
Vilášková, Markéta
|
Vedoucí: |
Dvořák, Lukáš
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce je zaměřena na problematiku disolučních testů, které zaujímají významnou úlohu při studiích léčivých přípravků ve farmaceutickém průmyslu. Disoluce neboli testy rozpustnosti umožňují stanovení množství uvolněné léčivé látky z pevné lékové formy v předepsané kapalině a v předepsaném časovém úseku. Diplomová práce popisuje uvolňování účinné látky z lékové formy do organismu u přípravku Novo-Passit tablety. Disoluční studie probíhala dle pravidel popsaných v evropském lékopisu (EP). Disoluční testy byly provedeny na disolučním přístroji SOTAX AT 7 Smart a na disolučním robotu SOTAX AT 70 Smart. Validace současně zaregistrované metody proběhla podle ICH (International Conference on Harmonisation) protokolu Q2(R1), který u disolucí požaduje ověření linearity, přesnosti, správnosti, robustnosti a specificity. V souladu s českou legislativou (Zákon 378/2007 Sb. o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů) a ICH Q8(R2) (Pharmaceutical Development) byl proveden převod detekce stanovení obsahu účinné látky s cílem usnadnit nebo zjednodušit analýzu a zkrátit její čas. Byly navrženy dva nové typy detekce ? UV/VIS (Ultraviolet/Visible) a UHPLC (Ultra-High Performance Liquid Chromatography). Zatímco UV/VIS metoda v důsledku neselektivity nevyhověla požadavkům pro využití ve farmaceutické praxi, převodem na UHPLC metodu byla při změně přípravy roztoků (sjednocení přípravy roztoků vzorku a standardu), kolony (Acquity UPLC BEH C18, 1.7 ?m, 50 x 2.1 mm) a podmínek chromatografického měření (průtok ? 0,4 ml, objem vzorku - 1 ?l) výrazně zkrácená doba analýzy z původních 15-ti minut na 2 minuty. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24026
|
Datum:
|
2013-02-11 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
30599
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet