Monitoring tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z potravin a potravinářských provozů.
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
| Název: | Monitoring tvorby biofilmu u bakterií izolovaných z potravin a potravinářských provozů. | 
| Autor: | Hrubanová, Martina | 
| Vedoucí: | Buňková, Leona | 
| Abstrakt: | Tato diplomová práce je zaměřena na monitoring biofilmu v potravinářském průmyslu. Především byly zkoumány potravinářsky významné bakterie, které biofilm produkují. Teo-retická část se zabývá definicí biofilmu, jeho strukturou, tvorbou a regulací biofilmu. Prak-tická část se zabývá sledováním tvorby biofilmu u potravinářsky významných bakterií. Tvorba biofilmu byla zkoumána pomocí Christensenovy zkumavkové metody a modifiko-vané Christensenovy metody v mikrotitračních destičkách. Vyšší výskyt biofilmu byl u testovaných bakterií prokázán v polystyrenových mikrotitračních destičkách. Podle Chris-tensenovy zkumavkové metody tvořilo biofilm ze 140 testovaných mikroorganismů 1,4 %. Největšími producenty biofilmu byli Pseudomonas fluorescens a Enterococcus sp. E 24. Na polystyrenovém povrchu tvořilo biofilm z 328 testovaných mikroorganismů 23,5 %. Největšími producenty biofilmu byli Escherichia coli 44, E. coli 50, E. coli 56, E. coli 46, Serratia marcescens 114, Citrobacter gillenii 66, Pseudomonas aeruginosa115, Lactoba-cillus paracasei 51, Enterococcus faecium 51. | 
| URI: | http://hdl.handle.net/10563/25149 | 
| Datum: | 2013-01-16 | 
| Dostupnost: | Bez omezení | 
| Ústav: | Ústav technologie potravin | 
| Studijní obor: | Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin | 
| Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: | A
30708 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
 
 
 
Prohledat DSpace
Procházet
- 
Vše v DSpace
- 
Tato kolekce
 
Můj účet