Studium vlastností sacharolytické bakterie Verrucomicrobium sp. GD
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Studium vlastností sacharolytické bakterie Verrucomicrobium sp. GD |
Autor: |
Jurečková, Sylvie
|
Vedoucí: |
Růžička, Jan
|
Abstrakt:
|
V bakalářské práci byla studována gellan degradující bakterie Verrucomicrobium sp. GD, charakteristická tvorbou prosték. Experimentálně bylo zjištěno, že tvorba těchto útvarů je pozorovatelná při kultivaci kultury v tekutém minerálním médiu s gellanem. Dále se práce zabývala možností rozkladu flatulentních sacharidů luštěnin kulturou GD. Nejobsáhlejší část byla věnována testování schopnosti kultury Verrucomicrobium sp. GD omezovat tvorbu biofilmů u klinicky a potravinářsky významných bakterií, kde bylo zjištěno, že kultura GD inhibuje tvorbu biofilmu u kultury Staphylococcus aureus CCM 3953 a u několika kultur Pseudomonas aeruginosa, konkrétně kmenů Pseudomonas aeruginosa FT 1, FT 2 a FT 3. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/28237
|
Datum:
|
2014-01-10 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
33766
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet