Vliv typu zrajícího obalu na změny vybraných ukazatelů přírodního sýra holandského typu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv typu zrajícího obalu na změny vybraných ukazatelů přírodního sýra holandského typu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv typu zrajícího obalu na změny vybraných ukazatelů přírodního sýra holandského typu
Autor: Špunarová, Martina
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Cílem této práce bylo sledování vlivu typu zracího obalu na změny vybraných ukazatelů přírodního sýra. V laboratorních podmínkách byly vyrobeny modelové přírodní sýry holandského typu, které byly zabaleny do tří typů zracích obalů. V průběhu zrání byly sledovány hmotnostní ztráty, texturní parametry a obsah biogenních aminů. Z výsledků pokusu bylo prokázáno, že použité typy zracích obalů ovlivňují vybrané ukazatele sýra holandského typu. Největší hmotnostní ztráty, které se zvyšovaly úměrně s dobou zrání, byly prokázány použitím zracího obalu z polymerních hmot. Z texturních vlastností byly největší rozdíly sledovány u tvrdosti, přičemž nejvyšších hodnot se dosahovalo u sýrů balených do polymerního nátěru. U sýrů balených do smrštitelné fólie a sýrařského vosku byl zjištěn u tvrdosti zcela opačný trend. Nejvyšší celkové detekované množství u sledovaných biogenních aminů bylo ve vzorcích sýrů balených do smrštitelné fólie.
URI: http://hdl.handle.net/10563/29456
Datum: 2014-02-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 35510


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
špunarová_2014_dp.pdf 2.539Mb PDF Zobrazit/otevřít
špunarová_2014_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
špunarová_2014_op.doc 95Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet