Analýza senzoricky aktivních látek bylin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Analýza senzoricky aktivních látek bylin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Analýza senzoricky aktivních látek bylin
Autor: Stonawská, Barbara
Vedoucí: Škrovánková, Soňa
Abstrakt: V bakalářské práci jsou charakterizovány senzoricky aktivní látky obsažené v bylinách a metody jejich stanovení. K nejdůležitějším senzoricky aktivním látkám se řadí látky vonné (především terpenické uhlovodíky, aldehydy a ketony), chuťové látky (látky sladké, slané, kyselé, hořké a trpké) a barviva (karotenoidní, flavonoidní a chlorofylová barviva). Dále jsou popsány metody izolace a identifikace těchto látek z bylin. K izolačním metodám se řadí především extrakční a destilační metody, k metodám stanovení pak různé spektro-metrické metody (spektrofotometrie, IR) a především chromatografické techniky (kapali-nová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím různé detekce (UV, MS, FID). Bylo také charakterizováno sedm bylin (dobromysl, heřmánek, levandule, máta, šalvěj, rozmarýna, třezalka a tymián), vyznačujících se vysokým obsahem senzoricky aktivních látek (především vonných látek obsažených v silici).
URI: http://hdl.handle.net/10563/2998
Datum: 2007-06-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 5430


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
stonawská_2007_bp.pdf 1.070Mb PDF Zobrazit/otevřít
stonawská_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
stonawská_2007_op.doc 37.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet