Název: | Komplexní zpracování amarantové hmoty |
Autor: | Kodriková, Klára |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/3140 |
Datum: | 2007-04-24 |
Vydavatel: |
|
Dostupnost: | Bez omezení |
Abstrakt:
Disertační práce se zabývá jedním z perspektivních potravinových doplňků třetího tisíciletí, kterým je pseudocereálie amarant. Studiem této plodiny, zejména jejího zrna, bylo zjištěno mimořádné složení. Jedním z hlavních úkolů při využití amarantu jako suroviny rostlinné bílkoviny byla separace zejména celulosové složky od bílkoviny nebo naopak. Princip oddělení spočívá ve ztekucení jedné z výše uvedených složek. Součástí komplexního zpracování amarantu je separace proteinu ve formě roztoku, který vznikne enzymovou hydrolýzou amarantové suroviny. Při tomto zpracovávání se získávají produkty, které mají relativně velký obsah bílkovin. V důsledku optimalizace separace heterogenní reakční směsi byly také stanoveny matematické modely pro jednotlivé extrakce proteinu a škrobu z amarantového zrna a stonku. Byly řešeny i problémy možného využití zbytkové amarantové hmoty po opracování rostliny (semena, listy). Tyto odpady obsahují značné množství vysokomolekulárních sacharidů, bílkovin a jiných hodnotných látek. V laboratorních podmínkách byla úspěšně testována možnost anaerobního rozkladu amarantové biomasy pro produkci kvalitního bioplynu.
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit |
---|---|---|---|
kodriková_2007_vp.bmp | 667.7Kb | Obrázek BMP | |
kodriková_2007_op.zip | 1.602Mb | Neznámý |
Zobrazit/ |