Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou
Autor: Březinová, Iva
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bylo zjistit inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus, které mají schopnost vytvářet biogenní aminy. Vysoké koncentrace těchto látek v potravinách působí nepříznivě na zdraví konzumentů. Bylo zjištěno, že největší inhibiční efekt vykazují Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis a některé kmeny Lactococcus lactis ssp. lactis. Tyto protektivní kultury nejvíce ovlivňovaly růst bakterií Enterococcus faecium a Enterococcus sp. Teoretická část této práce se zabývá bakteriociny, což jsou látky vykazující antimikrobiální účinky. Dále byly popsány protektivní kultury, rod Enterococcus a biogenní aminy produkované tímto rodem.
URI: http://hdl.handle.net/10563/31954
Datum: 2015-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 38461


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
březinová_2015_dp.pdf 2.468Mb PDF Zobrazit/otevřít None
březinová_2015_op.pdf 534.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
březinová_2015_vp.pdf 621.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet