Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou |
Autor: |
Zicháčková, Ivana
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
Tato práce se zabývá sledováním inhibičního působení protektivních kultur na mikroorga-nizmy schopné produkovat biogenní aminy (s pozitivní dekarboxylázovou aktivitou). Sle-dování těchto mechanizmů je se zaměřením na vybrané bakterie mléčného kvašení. Teoretická část popisuje vybrané rody bakterií mléčného kvašení, jejich stručnou charakte-ristiku a metabolizmus laktózy. Dále jsou popsány přírodní a mikroorganizmy produkované inhibiční látky, požadavky a průmyslové využití protektivních kultur a nakonec charakteris-tika, producenti a biologické účinky biogenních aminů. V praktické části této práce bylo zmapováno inhibiční působení protektivních mikroorga-nizmů na dekarboxyláza pozitivní bakterie metodou agar-well diffusion test. V další části experimentu byla sledována kinetika produkce biogenních aminů v podmínkách in vitro u kmene Lactobacillus plantarum za zvyšujícího se přídavku protektivní kultury Lactococcus lactis biovar. diacetylactis nebo jeho metabolitů v čase. Vzniklé biogenní aminy byly stano-veny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s pre-kolonovou derivatiza-cí danzylchloridem (DCI) a UV/VIS detekcí. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/33052
|
Datum:
|
2015-02-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
38560
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet