Technologie výroby škrobového sirupu a její vliv na výstupní kvalitu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Technologie výroby škrobového sirupu a její vliv na výstupní kvalitu |
Autor: |
Smiešková, Petra
|
Vedoucí: |
Mlček, Jiří
|
Abstrakt:
|
Škrob a výrobky ze škrobu nacházejí široké uplatnění nejen v potravinářském průmyslu. Je mnoho druhů škrobů z různých rostlinných zdrojů a každý má své specifické vlastnosti. Jednou skupinou výrobků ze škrobu jsou i škrobové hydrolyzáty. Hydrolýza škrobu může být provedena dvěma způsoby a to kyselou či enzymatickou cestou. Enzymatická hydrolý za má výhodu v tom, že proces a výsledné sacharidové složení lze lépe řídit. Cílem práce bylo sledovat účinek několika druhů amylolytických enzymů na různé druhy škrobu. Rychlost ztekucení u pšeničného B škrobu je vyšší zejména v prvních minutách, později už nárůst DE (dextrózového ekvivalentu) není tak prudký. Ostatní škroby mají podobné křiv ky nárůstu DE. Zcukřující amylasa nevíce hydrolyzovala bramborový škrob, kde došlo k nejvyššímu nárůstu DE, ale i glukosy, maltosy a maltotriosy. amylasa hydrolyzovala kukuřičný a bramborový škrob až na glukosu, u pšeničného A i B škrobu byla produkovaná zejména maltosa a v menší míře maltotriosa. Glukoamylasa všechny škroby štěpila až na glukosu. Pullulanasa nejvíce hydrolyzovala bramborový škrob a nejméně pšeničný B škrob. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že při enzymové hydrolýze záleží na druhu škobu a výběru enzymu pro dosažení optimálních výsledků. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/37401
|
Datum:
|
2016-01-20 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
41937
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet