Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků
Autor: Bednář, Lukáš
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Tato bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikrobiální DNA z fermentovaných masných výrobků. Teoretická část se zabývá charakteristikou fermentovaných masných výrobků, technologií výroby, mikrobiální diverzitou a non-kultivačními metodami. V praktické části této práce byla největší pozornost věnována optimalizaci izolace mikrobi-ální DNA za použití 3 metod modifikace bez aplikace látek usnadňujících izolaci DNA, s přídavkem chloroformu, s přídavkem SDS. Dále byla provedena amplifikace izolované DNA pomocí metody PCR a následná kontrola pomocí elektroforetické soustavy. Pro sta-novení mikrobiální diverzity bylo využito metody DGGE s použitím dvou gradientů dena-turačních činidel (40/60 % a 30/70 %). Pozitivních výsledků bylo dosaženo při použití gra-dientu denaturačních činidel 30/70 %, pomocí kterého bylo stanovena větší diverzita mi-kroorganismů vyskytujících se ve fermentovaném masném výrobku Paprikáš.
URI: http://hdl.handle.net/10563/39446
Datum: 2017-02-03
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 42366


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
bednář_2017_dp.pdf 3.847Mb PDF Zobrazit/otevřít None
bednář_2017_op.pdf 158.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
bednář_2017_vp.pdf 660.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet