Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků |
Autor: |
Bednář, Lukáš
|
Vedoucí: |
Buňková, Leona
|
Abstrakt:
|
Tato bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikrobiální DNA z fermentovaných masných výrobků. Teoretická část se zabývá charakteristikou fermentovaných masných výrobků, technologií výroby, mikrobiální diverzitou a non-kultivačními metodami. V praktické části této práce byla největší pozornost věnována optimalizaci izolace mikrobi-ální DNA za použití 3 metod modifikace bez aplikace látek usnadňujících izolaci DNA, s přídavkem chloroformu, s přídavkem SDS. Dále byla provedena amplifikace izolované DNA pomocí metody PCR a následná kontrola pomocí elektroforetické soustavy. Pro sta-novení mikrobiální diverzity bylo využito metody DGGE s použitím dvou gradientů dena-turačních činidel (40/60 % a 30/70 %). Pozitivních výsledků bylo dosaženo při použití gra-dientu denaturačních činidel 30/70 %, pomocí kterého bylo stanovena větší diverzita mi-kroorganismů vyskytujících se ve fermentovaném masném výrobku Paprikáš. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/39446
|
Datum:
|
2017-02-03 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
B
42366
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet