Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury
Autor: Řezníčková, Barbora
Vedoucí: Pachlová, Vendula
Abstrakt: Cílem práce bylo sledovat současný vliv dekarboxyláza-pozitivního kmene Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946 a degradujících kmenů mikroorganismů na obsah biogenních aminů v modelových vzorcích přírodních sýrů v průběhu 84 dní zrání. Ke zkoumání degradace biogenních aminů byl zvolen kmen Lactobacillus casei CCDM 422, Lactobacillus plantarum CCDM 187, Lactobacillus plantarum CCDM 198 a Lactobacillus casei CCDM 198. U modelových vzorků byl v průběhu zrání sledován vývoj mikroorganismů pomocí kultivačního vyšetření, dále byla prováděna chemická a texturní analýza. Během experimentu byly u modelových vzorků zjištěny vysoké koncentrace biogenních aminů, čemuž pravděpodobně přispěly i non-startérové mikroorganismy. Lactobacillus casei CCDM 198 byl prokázán jako nejúčinnější kmen pro výrazné snížení obsahu histaminu, putrescinu, kadaverinu a fenylethylaminu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45497
Datum: 2019-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 53168


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
řezníčková_2019_dp.pdf 2.030Mb PDF Zobrazit/otevřít None
řezníčková_2019_op.pdf 591.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
řezníčková_2019_vp.pdf 692.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet