Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny |
Autor: |
Miklášová, Terezie
|
Vedoucí: |
Mokrejš, Pavel
|
Abstrakt:
|
Diplomová práce se zabývá přípravou želatin z netradiční suroviny, kterou jsou skelety kaprů obecných. V části teoretické je popsána technologie zpracování ryb a rybí výrobky, dále vedlejší produkty vznikající z tohoto zpracování a jejich využití v různých oborech. Všemu předchází kapitola o odpadech. Část praktická se zaměřuje na přípravu hydrolyzátů a želatin extrakcí enzymaticky opracované suroviny enzymem Protamex. Cílem práce byla příprava želatiny s vhodnými vlastnostmi pro využití v potravinářství. Sledovanými procesními faktory byly množství přidaného enzymu a koncentrace kyseliny chlorovodíkové. Vhodnou kombinací faktorů se podařilo vyextrahovat želatinu s pevností gelu 169 Bloom, kterou je možné aplikovat nejen v potravinářském průmyslu. Naměřené výsledky byly porovnány s výsledky publikovanými v odborné literatuře. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/47348
|
Datum:
|
2020-12-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
59693
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet