Hodnocení a změny různých odrůd chilli papriček a výrobků z nich v průběhu úchovy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Hodnocení a změny různých odrůd chilli papriček a výrobků z nich v průběhu úchovy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Hodnocení a změny různých odrůd chilli papriček a výrobků z nich v průběhu úchovy
Autor: Gaubová, Gabriela
Vedoucí: Mlček, Jiří
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na chilli papričky, především na hodnocení a změny vybraných odrůd a výrobků z nich v průběhu úchovy. Chilli papričky obsahují cenné látky,jako jsou barviva, vitaminy, minerální prvky a kapsaicinoidy, které tvoří pálivou chuť. Aby bylo možné zhodnotit změny vybraných odrůd chilli papriček a výrobků z nich,v praktické části byla provedena analýza ve vybraných vzorcích chilli papriček. Bylo hodnoceno 6 odrůd chilli papriček, a to: Jalapeňo green, Jalapeňo red, Rawit, Habaňero orange, Habaňero chocolate a Carolina Reaper. Byly porovnávány hodnoty u zavařených výrobků, fermentovaných omáček, čerstvých a sušených papriček. U nichž byla stanovena antioxidační kapacita, obsah polyfenolických látek, obsah kapsaicinu, obsah dihydrokapsaicinu. Ze stanovených výsledků byl vyhodnocen u jednotlivých odrůd chilli papriček rozsah pálivosti v SHU jednotkách na základě koncentrace kapsaicinoidů. Byla zaznamenána významná korelace mezi antioxidační kapacitou a polyfenolickými látkami a mezi kapsaicinem a dihydrokapsaicinem. Dehydratované výrobky (sušené papričky a fermentované omáčky) vykazují větší obsah antioxidantů, polyfenolických látek, kapsaicinu a dihydrokapsaicinu v porovnání s čerstvými a zavařenými papričkami, které vykazují nižší obsah antioxidantů, polyfenolických látek, kapsaicinu a dihydrokapsaicinu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48948
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 55786


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
gaubová_2020_dp.pdf 3.708Mb PDF Zobrazit/otevřít None
gaubová_2020_op.pdf 722.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None
gaubová_2020_vp.pdf 730.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet