Vliv složení mastných kyselin na stabilitu tradičních a netradičních rostlinných olejů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv složení mastných kyselin na stabilitu tradičních a netradičních rostlinných olejů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv složení mastných kyselin na stabilitu tradičních a netradičních rostlinných olejů
Autor: Ondroušková, Kristýna
Vedoucí: Lapčíková, Barbora
Abstrakt: Cílem diplomové práce bylo sledovat vliv složení mastných kyselina na stabilitu rostlinných olejů a tuků. Složení mastných kyselin bylo stanoveno pomocí plynové chromatografie a následně byly sledovány parametry kvality těchto olejů pomocí diferenční skenovací kalorimetrie, fluorescenční spektrometrie a infračervené spektrometrie s technikou ATR. Běžně využívané oleje (olivový, slunečnicový, řepkový) byly podrobeny tepelnému stárnutí a následně byla hodnocena jejich kvalita stanovením čísla kyselosti a peroxidového čísla. Tepelné stárnutí bylo simulováno záhřevem na cca 135 °C až 150 °C po dobu 24 hodin. S dobou záhřevu se zvyšovalo množství oxidačních produktů, a naopak klesalo množství chlorofylu. Nejnižší tepelnou stabilitu vykazoval olivový olej, což bylo vzhledem k jeho vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin předpokládáno.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49253
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 56467


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
ondroušková_2020_dp.pdf 4.351Mb PDF Zobrazit/otevřít None
ondroušková_2020_op.pdf 736.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
ondroušková_2020_vp.pdf 733.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet