Vliv směsi bílého sýra a sýra holandského typu na vlastnosti tavených sýrových omáček

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv směsi bílého sýra a sýra holandského typu na vlastnosti tavených sýrových omáček

Show full item record

No preview available
Title: Vliv směsi bílého sýra a sýra holandského typu na vlastnosti tavených sýrových omáček
Author: Daňková, Iveta
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Diplomová práce se zabývá vlivem směsi holandského sýra a bílého sýra zrajícího v solném nálevu na konzistenci tavených sýrových omáček. V teoretické části je popsána základní charakteristika tavených sýrů a tavených sýrových omáček, suroviny na jejich výrobu, samotná výroba a vliv použitého přírodního sýra na výsledný produkt. V praktické části bylo vyrobeno 7 modelových vzorků tavených sýrových omáček s různým poměrem (% w/w) Eidamu a bílého sýra zrajícího v solném nálevu. Provedenými analýzami (základní chemická, texturní a reologická) byl zkoumán vliv použitého sýra na konzistenci vyrobených vzorků. V experimentální části byl pozorován rostoucí trend tvrdosti tavených sýrových omáček se zvyšujícím se obsahem Eidamu (% w/w). Nejlepší konzistence tavené sýrové omáčky byla dosažena u modelového vzorku vyrobeného ze směsi 25 % (w/w) Eidamu a 75 % (w/w) bílého sýra zrajícího v solném nálevu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50521
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
daňková_2022_dp.pdf 1.800Mb PDF View/Open None
daňková_2022_op.pdf 726.9Kb PDF View/Open None
daňková_2022_vp.pdf 713.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account