Vliv vybraných faktorů na kvalitu fermentovaných syrovátkových nápojů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv vybraných faktorů na kvalitu fermentovaných syrovátkových nápojů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv vybraných faktorů na kvalitu fermentovaných syrovátkových nápojů
Autor: Žák, Michal
Vedoucí: Míšková, Zuzana
Abstrakt: Rostoucí zájem o funkční potraviny se stále zvyšuje, proto bylo cílem této práce využití syrovátky k výrobě fermentovaných syrovátkových nápojů, které v sobě kombinují bohatý zdroj základních živin pro organizmus v podobě syrovátky a benefity čistých mlékařských kultur z hlediska metabolizmu a imunitního systému organizmu. Jako médium byla použita sušená syrovátka v kombinaci s čerstvým polotučným mlékem za současného přídavku WPC u vybraných vzorků. Připravené varianty médií byly ošetřeny vysokou pasterací a zaočkované třemi různými kefírovými kulturami. Fermentace trvala po dobu přibližně 24 hodin a skladování proběhlo v chladícím boxu při teplotě 5 ? 0,5 ° C po dobu 42 dní. Během fermentace a skladování byly sledovány fyzikálně-chemické, viskoelastické a organoleptické vlastnosti vyrobených vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50559
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
žák_2022_dp.pdf 2.590Mb PDF Zobrazit/otevřít None
žák_2022_op.pdf 724.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
žák_2022_vp.pdf 735.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet