Využití ozonu v potravinářském průmyslu
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Využití ozonu v potravinářském průmyslu |
Autor: |
Gryger, Tomáš
|
Vedoucí: |
Stěnička, Martin
|
Abstrakt:
|
Hlavním cílem bakalářské práce je zmapovat možná využití ozonu v různých oblastech potravinářského průmyslu. Pozornost je věnována i širším historickým, legislativním, toxikologickým a technickým souvislostem, které spoluutváří celkový pohled na tuto problematiku. Jelikož je ozon silné biocidní činidlo, je těžištěm většiny jeho aplikací eliminace mikroorganizmů, popř. škůdců. Kromě toho jsou v práci popsána méně známá nasazení ve vztahu k úpravě vlastností surovin a potravin nebo degradaci chemických kontaminantů. Netoxický rozklad ozonu a další benefity plynoucí z jeho vlastností ho činí perspektivní alternativou k tradičním sanitačním prostředkům. Zmíněny jsou také deteriorativní účinky ozonizace na potraviny i obalové materiály. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/50755
|
Datum:
|
2021-12-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet