Sledování vybraných parametrů modelových vzorků fermentovaných masných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování vybraných parametrů modelových vzorků fermentovaných masných výrobků

Show full item record

No preview available
Title: Sledování vybraných parametrů modelových vzorků fermentovaných masných výrobků
Author: Čalová, Alice
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Teoretická část bakalářské práce se zabývá složením masa a jeho vlastnostmi, které ovlivní finální produkt fermentovaného masného výrobku. Dále popisuje teorii jejich samotné výroby včetně použití vstupních surovin. Také je zde zmíněno téma mikroflóry a její úloha při zrání výrobku a její možná negativa. Samotný experiment zahrnuje výrobu fermentovaných masných výrobků v praxi, kdy byly vyrobeny 4 šarže výrobků. Byly od sebe odlišeny startovací kulturou, důležitou pro výrobu a kalibrem (průměrem) výrobku. Po dobu zrání a následně během skladování byly sledovány vybrané parametry modelových vzorků. Sledovanými parametry byla aktivita vody, pH a měření barvy. Z výsledků vyplývá, že za optimální modelový vzorek můžeme považovat vzorek vyrobený s kulturou Staphylococcus carnosus (kultura Bactoferm CS-299; vzorek S), který v průběhu fermentace a zrání vykazoval nejlepší parametry (pokles pH a vodní aktivity), které se řadí mezi důležité vlastnosti fermentovaných masných výrobků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50982
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
čalová_2022_dp.pdf 1.422Mb PDF View/Open None
čalová_2022_op.pdf 943.6Kb PDF View/Open None
čalová_2022_vp.pdf 828.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account