Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate |
Autor: |
Svoboda, Jakub
|
Vedoucí: |
Sumczynski, Daniela
|
Abstrakt:
|
Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní taxonomické, technologické a nutriční charakteristiky o rostlině Ilex paraguariensis a o nápoji yerba mate, který se z ní připravuje. Cílem praktické části bylo připravit vodné výluhy yerba mate v závislosti na teplotě a v nich stanovit obsah xanthinových derivátů a minerálních prvků za pomoci HPLC a ICP-MS. Výsledky HPLC ukazují, že yerba mate obsahuje 8,00-40,0 mg kofeinu/g a 0,80-8,20 mg/g theobrominu. Při nižší teplotě (70 °C) bylo vyluhováno vyšší množství sodíku a vápníku a většiny stopových prvků. Naopak prvky chrom a molybden vykazují vyšší vyluhovatelnost při vyšší teplotě (80 °C). Teoretickými výpočty bylo vyhodnoceno, že yerba mate může být významným přispěvatelem k hodnotě RDA pro mangan. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/51855
|
Datum:
|
2021-12-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet