Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate
Autor: Svoboda, Jakub
Vedoucí: Sumczynski, Daniela
Abstrakt: Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní taxonomické, technologické a nutriční charakteristiky o rostlině Ilex paraguariensis a o nápoji yerba mate, který se z ní připravuje. Cílem praktické části bylo připravit vodné výluhy yerba mate v závislosti na teplotě a v nich stanovit obsah xanthinových derivátů a minerálních prvků za pomoci HPLC a ICP-MS. Výsledky HPLC ukazují, že yerba mate obsahuje 8,00-40,0 mg kofeinu/g a 0,80-8,20 mg/g theobrominu. Při nižší teplotě (70 °C) bylo vyluhováno vyšší množství sodíku a vápníku a většiny stopových prvků. Naopak prvky chrom a molybden vykazují vyšší vyluhovatelnost při vyšší teplotě (80 °C). Teoretickými výpočty bylo vyhodnoceno, že yerba mate může být významným přispěvatelem k hodnotě RDA pro mangan.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51855
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
svoboda_2022_dp.pdf 3.819Mb PDF Zobrazit/otevřít None
svoboda_2022_op.pdf 830.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None
svoboda_2022_vp.pdf 267.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet