Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín
Autor: Tureček, Ondřej
Vedoucí: Mlček, Jiří
Abstrakt: Tématem této diplomové práce bylo sledování vlivu obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín. Teoretická část práce popisuje chemické složení a technologické postupy používané při výrobě bílých vín. V praktické části bylo analyzováno 8 vzorků, s rozdílným obsahem celkového oxidu siřičitého, u kterých byl sledován v průběhu skladování obsah volného oxidu siřičitého jodometricky. Antioxidační aktivita, celkový obsah polyfenolů a flavonoidů byly sledovány pomocí spektofotometrických metod a obsah jednotlivých polyfenolů byl měřen s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Na začátku a konci uskladnění byly připravené vzorky senzoricky hodnoceny formou pořadové zkoušky z hlediska stupně oxidace a obsahu síry. Výsledky této práce ukazují, že oxid siřičitý ovlivňuje obsah flavonoidů a polyfenolických látek ve vínech, což má následný vliv na antioxidační aktivitu vín a jejich odolnost vůči nežádoucím senzorickým změnám.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51983
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
tureček_2022_dp.pdf 2.164Mb PDF Zobrazit/otevřít None
tureček_2022_op.pdf 744.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
tureček_2022_vp.pdf 733.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet