Nová nízkokalorická sladidla v potravinách a nápojích
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Nová nízkokalorická sladidla v potravinách a nápojích |
Autor: |
Kunčarová, Lucie
|
Vedoucí: |
Bučková, Martina
|
Abstrakt:
|
Tato práce se zabývá novými nízkokalorickými sladidly přírodního a umělého původu. Cílem práce bylo charakterizovat a stručně shrnout nízkokalorická sladidla používaná nebo často diskutovaná v posledních letech. Mezi nejdiskutovanějšími jsou stévie, acesulfam draselný, cyklamát a aspartam. Mezi nejnovějšími jsou neotam a advantam. V práci jsou diskutovány jejich přínosy a rizika z pohledu zdraví při jejich konzumaci. Zda jsou vhodná pro osoby trpící diabetem a zda opravdu podporují snižování hmotnosti, nebo naopak představují jistá zdravotní rizika. Uvedeny jsou možnosti praktického využití sladidel a vhodnost při nahrazování cukrů při výrobě potravin a nápojů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/54040
|
Datum:
|
2022-12-31 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet