Izolace a charakterizace sporotvorných tyčinek z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Izolace a charakterizace sporotvorných tyčinek z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Izolace a charakterizace sporotvorných tyčinek z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů
Autor: Floriánová, Kristýna
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem této práce bylo identifikovat mikroorganismy izolované ze vzorků lyofilizovaného ovoce a masových pomazánek. U všech sporotvorných tyčinek byla následně provedena jejich charakterizace. Vrámci této práce byly identifikovány grampozitivní tyčinky rodů Bacillus, Cytobacillus, Fictibacillus, Lysinibacillus, Paenibacillus, Priestia či Psychrobacillus. Většina testovaných sporulátů rostla vteplotních podmínkách 25-40 °C. Izoláty často vykazovaly rezistenci k antibiotikům, zejména penicilinu, nicméně přítomnost genů rezistence k antibiotikům byla nižší, než se očekávalo. Nejčastěji detekovaným genem antibiotické rezistence pomocí PCR byl gen norA. Stejnou metodou byla u analyzovaných kmenů B. cereus zjištěna častá přítomnost genů virulence, zejména komplexu nhe. Modifikovanou Christensenovou metodou byla také prokázána produkce biofilmu u většiny sporotvorných tyčinek. Tato práce prokázala, že sporotvorné tyčinky jsou přítomné i v potravinářských výrobcích považovaných za mikrobiologicky nerizikové. Nesprávná manipulace stěmito potravinami tak může představovat potenciální riziko pro zdraví konzumenta.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54854
Datum: 2024-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
floriánová_2024_dp.pdf 4.593Mb PDF Zobrazit/otevřít None
floriánová_2024_op.pdf 250.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
floriánová_2024_vp.pdf 728.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet