Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií |
Autor: |
Boháčková, Monika
|
Vedoucí: |
Pleva, Pavel
|
Abstrakt:
|
Bakteriociny jsou peptidy s antimikrobiální aktivitou syntetizované některými bakteriemi prostřednictvím ribozomů. Bakteriociny dokážou svou schopností ovlivňovat kvalitu a bezpečnost potravin, proto mají vynikající potenciál pro použití jako přírodní konzervační látky v potravinářském průmyslu. Cílem bakalářské práce byla genová typizace bakteriocinů u potravinářsky významných druhů bakterií, konkrétně bakterií mléčného kvašení. V teoretické části je popsána charakteristika, dělení a mechanismus účinku bakteriocinů. Dále je zde zmíněna aplikace bakteriocinů v potravinářství. V práci byly popsány i metody, kterými lze sledovat antimikrobiální aktivita bakteriocinů. V experimentální části byly ověřeny antimikrobiální účinky vybraných sbírkových kmenů (CCDM) bakterií mléčného kvašení pomocí kultivačních metod. U bakteriálních druhů, které prokázaly schopnost inhibice růstu testovaných bakterií, byla provedena izolace a purifikace DNA a genotypizace bakteriocinů metodou PCR. Geny byly vizualizovány prostřednictvím elektroforézy. Za pozitivní producenty bakteriocinů identifikované v této práci lze považovat zástupce rodů Lactobacillus, Lactiplantibacillus, Lactilactobacillus a Lacticaseibacillus. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/54923
|
Datum:
|
2024-01-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
Studijní obor:
|
Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet