Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií
Autor: Boháčková, Monika
Vedoucí: Pleva, Pavel
Abstrakt: Bakteriociny jsou peptidy s antimikrobiální aktivitou syntetizované některými bakteriemi prostřednictvím ribozomů. Bakteriociny dokážou svou schopností ovlivňovat kvalitu a bezpečnost potravin, proto mají vynikající potenciál pro použití jako přírodní konzervační látky v potravinářském průmyslu. Cílem bakalářské práce byla genová typizace bakteriocinů u potravinářsky významných druhů bakterií, konkrétně bakterií mléčného kvašení. V teoretické části je popsána charakteristika, dělení a mechanismus účinku bakteriocinů. Dále je zde zmíněna aplikace bakteriocinů v potravinářství. V práci byly popsány i metody, kterými lze sledovat antimikrobiální aktivita bakteriocinů. V experimentální části byly ověřeny antimikrobiální účinky vybraných sbírkových kmenů (CCDM) bakterií mléčného kvašení pomocí kultivačních metod. U bakteriálních druhů, které prokázaly schopnost inhibice růstu testovaných bakterií, byla provedena izolace a purifikace DNA a genotypizace bakteriocinů metodou PCR. Geny byly vizualizovány prostřednictvím elektroforézy. Za pozitivní producenty bakteriocinů identifikované v této práci lze považovat zástupce rodů Lactobacillus, Lactiplantibacillus, Lactilactobacillus a Lacticaseibacillus.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54923
Datum: 2024-01-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
Studijní obor: Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
boháčková_2024_dp.pdf 1.599Mb PDF Zobrazit/otevřít None
boháčková_2024_op.pdf 284.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None
boháčková_2024_vp.pdf 830.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet