Příprava mýdel z živočišného tuku
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Příprava mýdel z živočišného tuku |
Autor: |
Uwaezuoke, Dennis Ugochukwu
|
Vedoucí: |
Mokrejš, Pavel
|
Abstrakt:
|
ABSTRAKT Výroba mýdla ze zvířecího tuku představuje udržitelný a účinný způsob přeměny přírodních zdrojů na cenné výrobky pro domácnost. Teoretická část diplomové práce se zabývá přehledem tuků a mastných kyselin, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi, zpracování živočišných a rostlinných tuků a olejů a jejich využitím. Praktická část se zabývá přípravou mýdel ze zvěřinového tuku (daněk). Postup práce spočívá ve zmýdelnění živočišného tuku alkalickým postupem; v tomto případě byl použit hydroxid draselný. Byly testovány 3 procesní faktory pro získání různých vzorků mýdel: teplota, množství KOH a množství NaCl použité k vysolení metodou faktorového schématu. Byla vyhodnocena výtěžnost mýdla a provedena série fyzikálně-chemických analýzy mýdel ke stanovení jejich kvality - pH, celková alkalita, pěnivost, stabilita pěny, celkový obsah tuku a vlhkost; dále tvrdost mýdla penetračním testem, V závěru práce jsou uvedeny optimální podmínky procesu přípravy mýdla z tuku daňka. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/55186
|
Datum:
|
2024-01-02 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav inženýrství polymerů |
Studijní obor:
|
Polymer Engineering |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet