Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté
Autor: Svoboda, Jakub
Vedoucí: Sumczynski, Daniela
Abstrakt: Cílem diplomové práce bylo v teoretické ásti shrnout poznatky o yerba maté, týkající se produkce suroviny, pZípravy a konzumace, chemického slo ení a zdravotních benefitp a mo ných rizik. Cílem praktické ásti bylo pZipravit vodné výluhy pZi dvou odlibných teplotách a v nich stanovit obsah polyfenolp a celkové antioxida ní aktivity. Vedlejbím cílem bylo pZipravené nálevy a také suché vzorky podrobit senzorickému hodnocení. Výsledky HPLC-UV ukazují,  e v nálevech je nejvíce zastoupena kyselina chlorogenová (1870322100 ?g/g), neochlorogenová (275314700 ?g/g) a ethylester kyseliny protokatechinové (55,338160 ?g/g. Celkový obsah polyfenolp stanovený metodou Folin- Ciocalteu se pohybuje v rozmezí 19388 mg GAE/g. Hodnoty antioxida ní aktivity byly stanoveny v rozmezí: 1213428 mg TE/g (ABTS); 483290 mg TE/g (DPPH) a 413139 mg TE/g (FRAP). U vzorkp pra ených byl zaznamenán pokles polyfenolických látek vlivem tohoto procesu. Dále byly charakterizovány preference posuzovatelp, kteZí upZednostHují mén intenzivní vzorky yerba maté, co se tý e atributp jako kouZové aroma, adstringentní a hoZká chue.
URI: http://hdl.handle.net/10563/56005
Datum: 2024-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
svoboda_2024_dp.pdf 3.113Mb PDF Zobrazit/otevřít None
svoboda_2024_op.pdf 732.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None
svoboda_2024_vp.pdf 243.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet