Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
Název:
|
Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté |
Autor: |
Svoboda, Jakub
|
Vedoucí: |
Sumczynski, Daniela
|
Abstrakt:
|
Cílem diplomové práce bylo v teoretické ásti shrnout poznatky o yerba maté, týkající se produkce suroviny, pZípravy a konzumace, chemického slo ení a zdravotních benefitp a mo ných rizik. Cílem praktické ásti bylo pZipravit vodné výluhy pZi dvou odlibných teplotách a v nich stanovit obsah polyfenolp a celkové antioxida ní aktivity. Vedlejbím cílem bylo pZipravené nálevy a také suché vzorky podrobit senzorickému hodnocení. Výsledky HPLC-UV ukazují, e v nálevech je nejvíce zastoupena kyselina chlorogenová (1870322100 ?g/g), neochlorogenová (275314700 ?g/g) a ethylester kyseliny protokatechinové (55,338160 ?g/g. Celkový obsah polyfenolp stanovený metodou Folin- Ciocalteu se pohybuje v rozmezí 19388 mg GAE/g. Hodnoty antioxida ní aktivity byly stanoveny v rozmezí: 1213428 mg TE/g (ABTS); 483290 mg TE/g (DPPH) a 413139 mg TE/g (FRAP). U vzorkp pra ených byl zaznamenán pokles polyfenolických látek vlivem tohoto procesu. Dále byly charakterizovány preference posuzovatelp, kteZí upZednostHují mén intenzivní vzorky yerba maté, co se tý e atributp jako kouZové aroma, adstringentní a hoZká chue. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/56005
|
Datum:
|
2024-01-01 |
Dostupnost:
|
Bez omezení |
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
Studijní obor:
|
- |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet