Význam inulinu ve výživě člověka

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Význam inulinu ve výživě člověka

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Význam inulinu ve výživě člověka
Autor: Kubíčková, Michaela
Vedoucí: Mišurcová, Ladislava
Abstrakt: Inulin je oligofruktan, který se skládá z beta-(2->1) spojených fruktosových jednotek zpravidla zakončených glukosou. Je to zásobní polysacharid oddenkových rostlin, jako jsou čekanka, slunečnice a jiřiny. Inulin se používá na výrobu dietních potravin pro pacienty trpících cukrovkou. Inulin je takzvané prebiotikum. Prebiotika jsou látky, které nejsou stra-vitelné v trávicím traktu. Jejich úloha začíná až v tlustém střevě, kde stimulují růst a meta-bolickou aktivitu mikroorganismů. Inulin je využíván v potravinářské průmyslu, lékařství a komerčních výrobcích.
URI: http://hdl.handle.net/10563/7238
Datum: 2008-08-06
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 5388


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
kubíčková_2008_bp.pdf 846.9Kb PDF Zobrazit/otevřít
kubíčková_2008_vp.doc 43Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
kubíčková_2008_op.doc 49.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet