Vliv přídavku vybraných karagenanů na titrační kyselost fermentovaných mléčných výrobků

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv přídavku vybraných karagenanů na titrační kyselost fermentovaných mléčných výrobků

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv přídavku vybraných karagenanů na titrační kyselost fermentovaných mléčných výrobků
Autor: Nenutilová, Lenka
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce je zkoumat vliv přídavku vybraných karagenanů (iota-karagenan a kappa-karagenan) s cílovou koncentrací 1 %, 0,5 %, 0,25 %, 0,15 %, 0,125 %, 0,0625 %, 0,019 % a 0,0096 % w/w na titrační kyselost fermentovaných mléčných výrobků a na konzistenci jogurtů. Bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací karagenanu se zvyšuje tuhost výrobku, což je způsobeno intenzivnějšími interakcemi mezi karagenanovými řetězci vedoucím k tvorbě "hustší sítě". Při koncentracích nad 0,02 % dochází k tak intenzivní agregaci, že je vypuzena syrovátka. Přídavek karagenanů rovněž zvyšuje titrační kyselost finálních výrobků, přičemž vyšší kyselost vykazují jogurty kultivované při 37 °C. Zvýšení titrační kyselosti je pravděpodobně dáno schopností mikroorganismů štěpit galaktózu v přítomnosti karagenanů. Titrační kyselost po přídavku karagenanů se pohybovala v rozmezí 40 - 60 °SH a bez přídavku karagenanů v rozmezí přibližně 40 -50 °SH.
URI: http://hdl.handle.net/10563/9179
Datum: 2009-05-27
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 11631


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
nenutilová_2009_bp.pdf 2.601Mb PDF Zobrazit/otevřít
nenutilová_2009_vp.doc 42.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
nenutilová_2009_op.doc 30.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet