Možnosti detekce kyseliny jablečné a vinné metodou HPLC

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti detekce kyseliny jablečné a vinné metodou HPLC

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kramářová, Daniela
dc.contributor.author Šestáková, Kristýna
dc.date.accessioned 2010-07-18T05:43:11Z
dc.date.available 2010-07-18T05:43:11Z
dc.date.issued 2009-08-13
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/10520
dc.description.abstract Organické kyseliny je možné detekovat několika různými metodami. Cílem práce bylo najít optimální podmínky pro stanovení kyseliny jablečné a vinné vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s elektrochemickou detekcí. V systému byly postupně použity dvě analytické kolony AscentisTM C18, Discovery C18 a čtyři mobilní fáze. Separace probíhala v režimu obrácených fází. Slabých výsledků bylo dosaženo při použití mobilní fáze redestilovaná voda (rH2O), metanol (Met-OH) a H3PO4 v poměru 0,5 : 99 : 0,5 a 0,05 mol.dm-3 KH2PO4 o pH 3 (fosfátový pufr). Pro detekci bude nutné používat napětí na elektrodách vyšší než 500 mV. V práci byly navrženy různé možnosti pro zlepšení separace a detekce. cs
dc.format 74 s. cs
dc.format.extent 1481224 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject organické kyseliny cs
dc.subject kyselina jablečná cs
dc.subject kyselina vinná cs
dc.subject HPLC-ECD cs
dc.subject reverzní fáze cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject organic acids en
dc.subject malic acid en
dc.subject tartaric acid en
dc.subject HPLC-ECD en
dc.subject reverse phase en
dc.subject HPLC en
dc.title Možnosti detekce kyseliny jablečné a vinné metodou HPLC cs
dc.title.alternative Possibilities of detection malic and tartaric acids by HPLC en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2009-09-07
dc.description.abstract-translated Organic acids are possible to detection with several varied methods. The aim of this thesis was to discovered optimal conditions for determination malic and tartaric acid by high performance liquid chromatography with electrochemical detection. It was tested two analytical columns AscentisTM C18, Discovery C18 and four mobile phases. The separation was proceed by/on the reverse phase chromatography. Only slight result was obtained with redestilled water, methanol and phosphoric acid and phosphate buffer as a mobile phase. For detection is necessary to use a higher potential than 500 mV. In this thesis there are suggested varieties of possibilities for modification of separation and detection. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and economics of fat, detergent and cosmetics production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12695
dc.date.assigned 2009-02-20
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
šestáková_2009_dp.pdf 1.412Mb PDF View/Open
šestáková_2009_vp.doc 38.5Kb Microsoft Word View/Open
šestáková_2009_op.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account