Amarant ve výživě člověka.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Amarant ve výživě člověka.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Kazíková, Hana
dc.date.accessioned 2010-07-18T12:26:47Z
dc.date.available 2010-07-18T12:26:47Z
dc.date.issued 2010-05-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/11103
dc.description.abstract Bakalářská práce řeší problematiku použití alternativních plodin jako je amarant, jehož zrno odpovídá požadavkům zdravé výživy, obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin a také obsahuje velmi kvalitní bílkovinu, která se svým aminokyselinovým složením podobá bílkovině živočišné. Je vhodný pro malé děti svým zastoupením lysinu, vhodným doplňkem pro skupinu populace s alternativním způsobem výživy. Jelikož neobsahuje lepek, řadí se mezi potraviny přirozeně bezlepkové a může být řazen do bezglutenové diety. Pro svou vysokou nutriční a biologickou hodnotu je nazýván potravinou třetího tisíciletí. cs
dc.format 40 s. cs
dc.format.extent 1693797 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject alternativní potraviny cs
dc.subject amarant cs
dc.subject nutriční hodnota cs
dc.subject výživa cs
dc.subject alternative food en
dc.subject amaranth en
dc.subject nutritional value en
dc.subject nutrition en
dc.title Amarant ve výživě člověka. cs
dc.title.alternative Amaranth in human nutrition. en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2010-06-07
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis is concerned with the problematic using other alternatives than common grains, like amaranth for human nutrition. Grain of amaranth contains high level of unsaturated fatty acids and protein of special quality, which nears with its content to animal protein and therefore it is very nutritious for human population. It is suitable also for little children thanks to lysine, which is also a great food supplement for the groups, which are not on the main stream diet. Because it doesn't contain gluten, we can add it to the group of food, which is naturally gluten free and therefore can be used for the gluten free diet. For its high nutritious and biological values it is called the food of the third millennium. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14842
dc.date.assigned 2010-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
kazíková_2010_bp.pdf 1.615Mb PDF View/Open
kazíková_2010_vp.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open
kazíková_2010_op.doc 49Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account