dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Kazíková, Hana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T12:26:47Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T12:26:47Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/11103
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce řeší problematiku použití alternativních plodin jako je amarant, jehož zrno odpovídá požadavkům zdravé výživy, obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin a také obsahuje velmi kvalitní bílkovinu, která se svým aminokyselinovým složením podobá bílkovině živočišné. Je vhodný pro malé děti svým zastoupením lysinu, vhodným doplňkem pro skupinu populace s alternativním způsobem výživy. Jelikož neobsahuje lepek, řadí se mezi potraviny přirozeně bezlepkové a může být řazen do bezglutenové diety. Pro svou vysokou nutriční a biologickou hodnotu je nazýván potravinou třetího tisíciletí. |
cs |
dc.format |
40 s. |
cs |
dc.format.extent |
1693797 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
alternativní potraviny
|
cs |
dc.subject |
amarant
|
cs |
dc.subject |
nutriční hodnota
|
cs |
dc.subject |
výživa
|
cs |
dc.subject |
alternative food
|
en |
dc.subject |
amaranth
|
en |
dc.subject |
nutritional value
|
en |
dc.subject |
nutrition
|
en |
dc.title |
Amarant ve výživě člověka. |
cs |
dc.title.alternative |
Amaranth in human nutrition. |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2010-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis is concerned with the problematic using other alternatives than common grains, like amaranth for human nutrition. Grain of amaranth contains high level of unsaturated fatty acids and protein of special quality, which nears with its content to animal protein and therefore it is very nutritious for human population. It is suitable also for little children thanks to lysine, which is also a great food supplement for the groups, which are not on the main stream diet. Because it doesn't contain gluten, we can add it to the group of food, which is naturally gluten free and therefore can be used for the gluten free diet. For its high nutritious and biological values it is called the food of the third millennium. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14842
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|